2010-talet, decenniet när Linux och Open Source tog över världen

2010-talet, decenniet när Linux och Open Source tog över

När vi sammanfattar 2010-talet och tittar i backspegeln ser vi ett spännande årtionde av kontinuerlig tillväxt för Conoa, och en it-värld som har genomgått stora förändringar. Mobila betalningar, kryptovalutor, smarta hem med röstassistenter, ständigt uppkopplade och delvis självkörande bilar, 4g, explosion av smartphones användandet och sociala medier, fokus på dataskydd, gigantiska milstolpar för Deep Learning och AI och mycket, mycket mer har påverkat vår bransch.


Linux, Open Source och cloud går från buzz till standard

Om vi tittar lite närmre på Conoas affärer har Linux och Open Source tagit över webben och världen under 2010-talet. Cloud-trenden har drivit på populariteten för open source och GitHub har blivit den naturliga platsen för att lagra, dela och bidra till kod. ”Alla” jobbar numera med open source, och traditionella företag som Microsoft och Google bidrar (många gånger) mest.

Konsolideringen inom IT världen fortsätter och nytt prisrekord sattes med IBM:s köp av Red Hat – ytterligare ett bevis på att Linux är den populäraste plattformen för utveckling och drift av nya applikationer.


Open Source, en motor för innovation

Open Source-modellen har visat sig bäst lämpad för snabb innovation och det är på Linux nästan alla nya applikationer och tjänster byggs. Dessa applikationer konsumeras ofta via en webbläsare eller som en app på en mobil enhet. Till och med inbitna spelare har under 2019 fått alternativ till sin Windows-maskin med flertalet streamade speltjänster på allt från Chromecast till Apple TV eller nyss nämnda webbläsare.

På många sätt är molntjänster det vi kommer komma ihåg som 2010 talets stora buzz som i grunden ritat om vårat IT landskap för det nya årtiondet.


Docker och Kubernetes intåg

Docker, container och Kubernetes är någon som ligger Conoa varmt om hjärtat. Under senaste åren har användandet i enterprise-miljöer exploderat, och vi förutspår att tillväxten kommer att fortsätta även framöver. Om vi tittar djupare i spåkulan tror vi att detta är några av sakerna som kommer att fokuseras på kring Kubernetes och container under 2020.

Mer last

Containers är inte längre enbart DevOps utan nu börjar vi även se mer traditionella applikationer släppas i containerformat och trenden att bryta ner monolitiska applikationer och modernisera dem har tagit fart.

Machine Learning och AI är en supertrend och Data Scientists älskar containers. Under 2010-talet såg vi starten på många projekt men fortfarande är majoriteten av Svenska företag ännu inte ens i startgroparna. Det kommer ändras och det kommer innebära nya krav på containerplattformar.

Container-säkerhet

Fler företag går till produktion med sina container-plattformar och mer och mer last körs i containrar. Under året kommer vi se ännu fler verktyg som stödjer DevSecOps pipelines eftersom utvecklare i en Dev(Sec)Ops-världs förväntas vara proaktiva snarare än reaktiva när det kommer till kodkvallitet, testning och högt säkerhetstänkande.

Kompetensbehov hos utvecklare

När Kubernetes rullas ut i större skala hos organisationer kommer utvecklare behöva kompetensutveckling för att effektivt kunna utveckla applikationer för container-plattformar. Inte minst vad gäller säkerhet i containrar.

Är du en av dessa utvecklare? Kika närmre på kursen LFD459: Kubernetes for App Developers.

Enklare Kubernetes deployment

Kubernetes kräver förfarande en hel del mixtrande innan man kan gå till produktion. IT-branschen jobbar hårt för att för att fortsätta utveckla sina plattformar, där den övergripande målsättningen är att DevSecOps-team snabbare ska komma igång med nya plattformar. Docker Enterprise, Red Hat OpenShift och Rancher räknas, tillsammans med molnleverantörerna, som ledande Enterprise-plattformar idag. Under 2020 kommer vi se en utveckling av dessa alternativ, och vi kommer säkerligen se nya spelare som vill utmana ledarna.

Större ekosystem

Ekosystemet kring container och Kubernetes kommer växa ytterligare med leverantörer av nätverk, storage, specialiserad hårdvara såsom GPU:er.

Service mesh

I och med att fler applikationer containeriseras kommer behovet av säker, snabb, pålitlig och spårbar kommunikation mellan tjänster att öka.

Kubernetes on the edge

IoT och annat driver på behovet av edge computing och Kubernetes distributioner som kan köras på enklare enheter kommer att ge oändliga möjligheter att dra nytta av styrkan i Kubernetes orkestrering.


Hur kan Conoa hjälpa er under 2020?

Conoas satsning på container och Kubernetes fortsätter och vi kan hjälpa er med allt från rådgivning om container-plattformar till kompetensutveckling och konsulttjänster.


Dela inlägg

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email

Håll kontakt med Conoa