Rancher 2.5 – Kubernetes överallt?

Rancher 2.5 Blogg

Rancher har annonserat version 2.5 av sin plattform för Kubernetes-managering. Förutom slipande på sitt GUI och nya Dashboards med ännu bättre översikt så innehåller version 2.5 en del nya funktioner.

Rancher räknas som en av de ledande plattformarna för att managera Kubernetes on-prem, i molnet och ”on the edge”. Conoa har arbetat med Rancher i många år, och vi är sedan i våras en av få Platinum Partners till Rancher Labs. Förutom att Rancher står sig väl rent tekniskt gentemot konkurrenterna, är den stora fördelen att Rancher är 100 % open source och är mer eller mindre fri från inlåsning. Det finns stora vinster i att köpa support från Rancher Labs, men open source-versionen innehåller exakt samma funktionalitet.

Nyheterna i Rancher 2.5

Kort sammanfattat trycker Rancher själva på fyra nyheter i version 2.5:

  • Full livscykelhantering av Amazon EKS-kluster
  • Installera Rancher på vilket Kubernetes-kluster som helst
  • FIPS version, RKE-Gov för att möta (amerikanska) myndigheters krav på säkerhet
  • Storskalig GitOps för edge-kluster

De tre första är mer eller mindre självförklarande, men vad betyder egentligen storskalig GitOps för edge kluster?

Kubernetes on the edge

Edge-enheter är utrustning som kameror, sensorer, styr- och regleringsteknik, produktionsutrustning, vindkraftverk. Alla dessa enheter får fler och fler avancerade funktioner som man vill uppdatera oftare, men det är en utmaning då det ofta är en firmware process.

Normalt har dessa enheter mindre kraftfull hårdvara, av bland annat kostnadsskäl, begränsad tillgång till el eller fysiskt utrymme. Det innebär att en traditionell Kubernetes-installation inte är möjlig. Av det skälet finns ett lättviktigt Kubernetes-alternativ som heter K3s, ett open source-projekt startat av Rancher. Med K3s kan man köra containers på sina edge-enheter, och man har möjlighet att snabbt och enkelt uppgradera sin kod hela vägen ut till enheterna.

För att kunna hantera stora mängder enheter och K3s kluster startade Rancher tidigare i år ytterligare ett open source-projekt som heter Fleet.

Integration av Fleet

Det som är nytt i Rancher 2.5 är att man har integrerat Fleet och därigenom skapat en gemensam plattform som hanterar kod för både traditionella applikationer och edge-enheter. Rancher kan alltså hantera containers för båda miljöerna i stor skala, till specifika enheter, kluster eller grupper på ett enhetligt och effektivt sätt med övergripande insikt och kontroll.

När Rancher 2.5 nu är ute i skarp version kommer vi säkert hitta ännu fler intressanta saker under skalet de närmaste veckorna. Kontakta gärna Conoa om du söker Kubernetes-konsulter, vill veta mer om vårt samarbete med Rancher eller vill få en demo av Rancher 2.5.

Dela inlägg

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email

Håll kontakt med Conoa