Johan Vikerborn – Senior infrastruktur-konsult till Conoa

Johan Vikerborn Conoa

Vi hälsar Johan Vikerborn välkommen till Conoa. Han är en erfaren Linux-specialist som går in en roll som Senior Infrastruktur-konsult.

Kul att Johan äntligen är på plats hos oss på Conoa. Vi får en trevlig kille som har djup kompetens inom bland annat Linux, automatisering och HPC-miljöer, säger Pär Bergman, konsultchef på Conoa.

Johan kommer senast från en anställning på Scania.

Hej Johan. Hur känns det att komma in på Conoa?

­– Jo, det känns bra att vara på plats. Jag iakttagit Conoa från håll ett tag, och har arbetat tillsammans med flera konsulter. Det var ju ett par månader sedan vi kom överens, så jag har hunnit med att vara med på ett par månadsmöten. Alla är väldigt välkomnade och trevliga!

Kan du berätta lite om din bakgrund inom IT?

– Som för så många andra i min generation började det genom att leka med C64. Intresset blev till en hobby, hobbyn blev till ett jobb. Jag började som specialistsäljare på serversidan där arbetet handlade om att stötta kund med hårdvara och mjukvara vid uppsättning av nya IT-miljöer.

Från det gick jag vidare till en roll som renodlad tekniker. Arbetade med installationsmiljöer, konfigurerade servrar och ansvarade även för en mindre serverhall.

Senaste fem åren har jag varit med under uppbyggnaden av en HPC VDI-plattform. En plattform som jag sedan har vidareutvecklat, driftat och haft övergripande ansvar för. Teknikmässigt är automatisering absolut min högsta prioritet, och det är även det som jag har arbetat mest med under de senaste åren. Det har i första hand handlat om Ansible samt Bash- och Python-scripting.

Du nämner ett antal open source-projekt. Eftersom du söker dig till Conoa gissar vi att just open source ligger dig varmt om hjärtat?

– Helt klart! Jag har pysslat med Linux i över 20 år. Första mötet med open source-världen var Slackware 3.1, och nu är Linux och open source den absolut viktigaste delen av mitt arbetsliv.

Jag gillar allt med open source. Och det är väl egentligen på grund av de klassiska argumenten att koden är öppen, man blir inte inlåst i en proprietär mjukvara, det är lättare att byta produkter, lösningen på dina problem finns ofta i öppna källor, och så vidare, och så vidare.

Vet att ni brukar fråga om tips på projekt, och två saker som jag använder varje dag är Z shell (Zsh) och tmux.

Är det bara data som gäller?

– Nepp, det skulle jag inte säga. Familjen är absolut viktigast. Bor med fru och två grabbar i Nykvarn. Här har jag blivit ofrivillig fotbollstränare trots mitt relativt stora ointresse för bollsport. Något som jag tycker är riktigt kul är att flyga med racingdrönare.

Sedan ett tag tillbaka har jag snöat in lite på Warhammer 40k. Det började som en present till barnen, och nu sitter jag och handmålar gubbar som grabbarna leker med. Det är riktigt pilligt, men bästa meditationen!

Nu ska du djupdyka i containers?

– Tanken är att jag ska fördjupa mig inom container-teknik och Kubernetes från nu. Skulle vara riktigt kul att vara med och bygga en plattform från start till produktion. Jag gillar att ha full kontroll på plattformarna jag jobbar med, och är gärna en del av ett engagerat team. Roll? Skulle säga att jag gärna flyter runt mellan roller som arkitekt, support till utvecklarna och drift.

När plockar du din CKA-certifiering?

– Såg att Thore svarade att skulle dricka klart sin kaffe först. Jag hinner väl helt enkelt bara med en halv kopp kaffe innan jag tar min Kubernetes-certifiering!

Avslutningsvis. Favoritpizza!

– Jag förstår att frågan är planterad av Kenneth och att han vill att jag ska namedroppa en finpizzeria i stan men det är inte min grej.  Min favoritpizza heter All in och serveras på Dollys Nykvarn. Kebab, gyros, kyckling och annat mumsigt på en och samma gång.

Vi tackar Johan för intervjun och konstaterar att All in låter som en pizza som tillgodoser kroppens alla behov av näring. Hjärtligt välkommen Johan!

Dela inlägg

Senaste inläggen