k0s

k0s Mårten Cassel Conoa

K0s stod på agendan under Snacka Kubernetes med Conoa 17 mars 2022. Vi får en presentation och demo av lösningen, och även en enklare jämförelse med alternativen som finns på marknaden. Anmäl dig här för att vara med live på nästa meetup.

Idag har vi med oss Mårten Cassel som är Kubernetes-konsult på Conoa. Han är allmänt känd som container-kungen och är en av våra mest erfarna konsulter på området. Mårtens dragning ger oss en rejäl introduktion till k0s. Vi får följa en installation och får en genomgång av viktiga funktioner. Vi diskuterar även skillnader och likheter med likande lösningen k3s.

Se inbäddad video nedan eller titta via denna Youtube-länk: https://youtu.be/-oeBgNiHEwU. Vi ber om ursäkt för den något annorlunda upplösningen på videon.

k0s med Mårten Cassel, Senior DevOps Engineer på Conoa

Om K0s

K0s är en enkel, stabil och certifierad Kubernetes-distribution. Du kan deploya och köra workloads på valfri infrastruktur, dvs. bare-metal, on-prem, edge, IoT, publika & privata moln.

Allt du behöver för att komma i gång är inkluderat, det är 100 % öppen källkod och kostnadsfritt. Du kan få stöd via communityns Slack-kanal och genom att skicka in issues och requests via Github. Läs mer om projektet här.

Fördelar

Ingen friktion ­– k0s minskar komplexiteten i att installera och köra en fullständig Kubernetes-distribution. Nya kluster kan bootstrappas på några minuter. ”Friktionen” för utvecklarna minimeras, vilket gör att alla på ett enkelt sätt kan komma igång med Kubernetes, utan att det krävs speciella färdigheter eller expertis.

Inga beroenden – k0s distribueras som en enda binär utan beroenden gentemot host operativsystemet (förutom OS-kärnan). Det fungerar med alla operativsystem utan extra programvarupaket eller konfiguration. Eventuella säkerhetsbrister eller prestandaproblem kan fixas direkt i k0s-distributionen.

Ingen kostnad­ – k0s är helt gratis för personligt eller kommersiellt bruk, och löftet är att det alltid kommer att vara så. Källkoden är tillgänglig på Github under Apache 2-licens.

Kommersiell support

Mirantis – företaget som ligger bakom k0s – erbjuder supportalternativ för företag med garanterade SLA:er. De har även ett brett utbud av andra erbjudanden för att hjälpa företag att använda cloud native-teknologi i större skala.

Vi är Mirantis-partner sedan många år. Kontakta Conoa om du vill boka en demo eller få mer information.

Dela inlägg

Senaste inläggen