Ansible och Windows

Nu för tiden är det ganska ovanligt att hitta en enhetlig IT-stack. Du kan ha Linux-servrar med Active Directory-kluster för att hantera användare, behörighet och rättigheter. Eller en utvecklingsmiljö där man utvecklar programvara för flera olika ändamål. Och så vidare, och så vidare.

Dina verktyg för management och automatisering behöver därför kunna hantera flera olika mål som skiljer sig mycket åt – Linux, Unix, nätverk, molntjänster … och inte minst Windows.

Conoa som kommer från Linux-världen är givetvis välbekanta med Ansible, och nu ser vi ett ökat intresse att hantera och automatisera Windows-servrar med Ansible. För att reda ut hur Ansible fungerar på Windows har vi ställt ett par frågor till Peter Gustafsson som är manger för lösningsarkitekterna på Red Hat.

Är Ansible bra för Windows?

– Det är briljant för Windows! Med Red Hat Ansible Automation Platform kan enterprise-företag managera och automatisera stora delar av sin it-miljö. Och både Linux och Windows-administratörer kommer känna igen sig och snabbt kunna arbeta effektivt.

Fungerar Ansible som en ersättare för PowerShell?

– Både ja och nej. Ja, i den mening att du inte behöver lika djupgående kunskap om PowerShell längre. Nej i den mening att vi använder PowerShell i bakgrunden och att om du har kunskap om PowerShell så hjälper det dig att automatisera saker med Ansible på Windows. Tanken med att använda Ansible över PowerShell är att ha ett gemensamt språk för alla plattformar.

Så Ansible kan inte ersätta PowerShell. Vi drar nytta av fördelarna med automatisering genom Ansible och styrkan i PowerShell för att kontrollera Windows-resurser.

Fungerar Ansible med alla Windows-versioner?

–  Ansible fungerar för tillfället med Windows Server 2008, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows 7, Windows 8.1 och Windows 10. Finns även minimumkrav gällande PowerShell-version.

Eftersom vi kan ha fångat in ett par Windows-entusiaster i bloggen är det på sin plats att fråga, är Ansible gratis?

–  Ja, Ansible är ett gratis open source-verktyg. Eftersom det går under licensmodellen GNU kan det användas för kommersiellt bruk så länge GNU-policyn följs. Men, här är det väldigt viktigt att förstå hur vår utvecklingsmodell fungerar!

”Gratis”-versionen av Ansible är vad vi kallar för Upstream, vilket innebär att det är där vi utvecklar all kod (development branch för Ansible). Där införs ofta förändringar i koden som ofta släpps med endast minimal testning. Detta kan begränsa införandet i ett företag eftersom företag i de flesta fallen kräver att all programvara som införs ska ha genomgått en rigorös kontroll, både vad gäller kvalitet och säkerhet. Många företag ställer även krav på möjligheten att få support.

För detta ändamål har vi en supporterad version (downstream) kallad Red Hat Ansible Automation Platform som endast inkluderar stabil och testad kod. Här får även tillgång till support, uppdateringar, och säkerhetsfixar. Red Hat Ansible Automation Platform inkluderar även en hel del andra intressanta SaaS-funktioner så som Automation Hub och Automation Analytics.

Hur kommer man igång?

  1. Mitt första tips är att kolla in presentationen om Ansible på Windows från AnsibleFest i Atlanta 2019.
  2. Ladda ner checklistan ”10 ways to automate Microsoft Windows with Red Hat Ansible Automation Platform” längre ner i den här bloggposten. Ger en ganska matig introduktion till vad du kan göra.
  3. När man är redo att dyka in i detaljer kan man läsa in sig på Ansibles Windows-guide.
  4. Om man vill ha stöd kring beslut eller köpa en supporterad lösning så kan man kontakta Conoa som är Red Hat Premier Partner. Om du har frågor går det även bra att kontakta mig eller någon av mina kollegor på Red Hat.


Ladda ner checklistan ”10 ways to automate Microsoft Windows with Red Hat Ansible Automation Platform”

Logo Red Hat Premier Partner Logo Conoa

Dela inlägg

Dela på facebook
Dela på linkedin
Dela på twitter
Dela på email

Senaste inläggen

Vill du veta mer?