Grafana Loki och logg-aggregering

Grafana Loki Johan Hernefeldt Telia Blogg

Grafana Loki och logg-aggregering stod på agendan för veckans tillfälle av Snacka Kubernetes med Conoa. Nedan hittar du en inspelning av webbinariet.

Den här gången har vi med oss Johan Hernefeldt, DevOps-arkitekt på Telia Company som gästtalare.

Johan presenterar Grafana Loki som ett alternativ till ELK-stacken för logg-aggregering. Vi kommer att följa en installation med helm charts, få en rundtur i Grafana och en introduktion till Loki för logg-aggrering och monitorering. Presentationen avslutas med väldigt många frågor och svar samt några ”lessons learned”.

Grafana Loki

Grafana är ett verktyg som visualiserar data från olika typer av datakällor. Det är även enkelt att skapa dashboards och att sätta upp larm. En av datakällorna i Grafana är Loki.

Vad är då Loki? Den längre beskrivningen är att Loki är ett horisontellt skalbart, highly-available, multi-tenant system för logg-aggregering som är inspirerat av Prometheus. Det är designat för att vara kostnadseffektiv och enkel att använda. Det indexerar inte loggarnas innehåll utan en uppsättning labels för varje loggström.

Enklare kan man säga att det är ”Som Prometheus, fast för loggar”. Man matar Loki genom valfri log driver, såsom promtails, logstash, fluetdb och så vidare. Sedan använder man queries för monitorering och larm.

Loki-projektet startades på Grafana Labs 2018 och tillkännagavs på KubeCon Seattle. Loki släpps under Apache 2.0-licensen.

Läs mer om Loki här [extern länk]

Dela inlägg

Senaste inläggen

Looking for information in English? Please visit our English website conoa.se/en »