Rook och Ceph – cloud native storage

Rook och Ceph

Rook och Ceph var på agendan för sjätte tillfället av Snacka Kubernetes med Conoa. Nedan hittar du en inspelning av webbinariet.

Storage är utmaning för alla företag som arbetar med nya typer av IT-infrastruktur. Den här utmaningen kommer från att Kubernetes arkitektur är väldigt dynamisk.

Idag diskuterar vi Rook är en cloud native storage för att hantera file, block och object storage.

Takeaways, demo av Rook och Cept

  • Rook ger oss ett Ceph-kluster som Kubernetes hanterar
  • Vi kan köra “vanliga” filsystemsoperationer mot disken med vårt viktiga data
  • Vi slipper övertala storage-teamet att ge oss API-access och försöka få dom att köpa in ett annat storage-system som har stöd för Kubernetes
  • Persistent storage är “self-contained” med Kubernetes, vi har vårt data där workloaden körs
  • Inget som hindrar oss från att använda cloud block devices eller LUN för OSD
  • Rook har stöd för externt Ceph-kluster

Besök rook.io för att läsa mer om Rook.

Varför cloud native storage?

Cloud native handlar om att dra nytta av molnets styrkor och att göra det från början av programvarutvecklingens livscykel. Flexibilitet, hastighet och ”alltid igång” -funktioner gör molnet till en perfekt plats för modern programvaruutveckling.

Containrar är inte begränsade till bara molnet. Däremot är de en viktig del av utveckling av cloud native applikationer. Detta eftersom de gör det enkelt att flytta delar av kod från moln till moln med samma uppsättning verktyg och processer. Containrar kan skapas, flyttas eller tas bort på momangen. Kubernetes är ett alltmer populärt open source-verktyg för hantering av containrar.

Utmaningen med storage

Funktionerna som gör containrar så perfekta för molnet – att de är flexibla och flyttbara, kan byggas och rivas direkt – är samma saker som gör dem till en ny och ganska rejäl utmaning gällande lagring. Utvecklare som är klara med en container kan helt enkelt döda dem. Men för att de flesta appar ska fungera behöver de tillgång till pålitlig lagring. rook

Företagens traditionella lagringslösningar kommer inte att fungera fullt ut med den nya typen av infrastruktur, men lyckligtvis finns det många moderna alternativ. I videon visar Robert upp Rook och Ceph. Även Ranchers projekt som heter Longhorn och OpenEBS är verktyg man kan kika närmre på.

När det kommer till mer erfarna kommersiella leverantörer har Conoa valt att arbeta med NetApp eftersom de ligger i verklig framkant när det kommer till lagring för container, Kubernetes och cloud. Kolla gärna in Trident fungerar som ett interface mellan Kubernetes Container Storage Interface (CSI) och deras lagringslösningar.

Hör av dig till Patrik Gunnersten om du har frågor om storage!

Dela inlägg

Senaste inläggen

Looking for information in English? Please visit our English website conoa.se/en »