Martin Hellström – Platform Engineer till Conoa

Martin Hellström Conoa

Vi är glada att välkomna Martin Hellström till Conoa. Han dyker in i vårt konsultteam i Stockholm i rollen som Platform Engineer.

Martin är en erfaren konsult med ett genuint tekniskt intresse. Han har arbetat med Linux sedan starten av sitt yrkesliv och har fördjupat sig inom virtualiserade lösningar, Cloud Native och Kubernetes. På senare år har han fokuserat på streaminglösningar, vilket ytterligare har stärkt hans profil som teknisk expert inom modern infrastruktur med höga krav på automatisering och skalbarhet.

Det är väldigt roligt att Martin är på plats på Conoa! Han har rätt erfarenhet och kompetens inom modern infrastruktur. Men viktigast av allt är att Martin är den sociala och drivna kollegan som både våra egna konsulter och kunder vill ha vid sin sida”, säger Daniel Sigwid, konsultchef på Conoa.


Hej Martin, välkommen till Conoa. Någon vecka in på jobbet, hur känns det?
– Tack! Det känns roligt att vara en del av Conoa, en bra arbetsplats med några av de bästa Kubernetes-konsulterna på marknaden.

Berätta lite om din IT-bakgrund.
– Jag har haft ett stort intresse för datorer under hela mitt liv. Så länge jag kan minnas har det alltid funnits en dator i närheten. Jag kommer ihåg när jag spelade Duke Nukem på DOS tillsammans med min pappa. Men det var först 2003, när jag installerade Linux för första gången, som mitt intresse för datorer verkligen tog fart. Det var kanske lite vågat att installera Linux på familjens dator när jag egentligen inte hade någon koll på det, men det gick vägen. Strax efter det började jag leka med OpenVZ (en föregångare till containers).

Professionellt har jag arbetat som Linux-administratör sedan 2012, med mycket fokus på automatisering. 2012 kom jag även i kontakt med OpenStack för första gången och satte upp mitt första kluster – tror det var Essex-release. 2016–2017 började jag arbeta med Kubernetes. De senaste åren har jag arbetat med streamingplattformar, vilket tog mig till London, Spanien och Portugal.

Vad hoppas du få jobba med på Conoa?
– Jag ser fram emot att arbeta med Kubernetes och CNCF-stacken samt att fördjupa mina kunskaper kring Cilium. Det vore även kul att få arbeta med några av de mindre kända virtualiseringsplattformarna som Proxmox eller Harvester.

Vad är ditt drömuppdrag?
– Mitt drömuppdrag är att arbeta med nya tekniker som dyker upp på marknaden, på en arbetsplats där man inte är rädd för att prova och utvärdera nya produkter.

Vad är din relation till Linux och open source?
– Som sagt kom jag i kontakt med Linux och open source 2003, och det är något som har varit en del av mitt liv sedan dess. Utan Linux hade jag inte varit där jag är idag. Det har gett mig möjligheten att arbeta på olika platser i världen och träffa fantastiska människor.

Jag är stolt över att vara en del av detta community och imponeras av hur mycket tid och engagemang folk lägger ner utan att förvänta sig något tillbaka.

Och Kubernetes?
– Var ska man börja med Kubernetes? Det är en spännande plattform som öppnar upp så många möjligheter. Det är ett ekosystem som växer otroligt snabbt, med nya lösningar och verktyg som dyker upp dagligen, vilket gör att det alltid finns något nytt att lära sig.

Jag har två Kubernetes-kluster hemma. Dessa kluster använder jag både för att lära mig nya tekniker och för att hantera mina personliga projekt. För tillfället utforskar jag möjligheten att migrera ett av klustren till ett nytt kluster som kör Cilium i stället för Calico.

Finns det något open source-verktyg du vill tipsa om?
– Jag vet inte om det klassas som ett verktyg, men jag rekommenderar varmt NixOS för de som är intresserade av ett nytt tänk kring hur operativsystem fungerar. Det underlättar verkligen att kunna deklarativt definiera sitt operativsystem, framför allt om man har flera enheter som man vill ska se likadana ut.

Jag har även ett intresse för AI/ML och programmering. Jag kan rekommendera programmerare att prova ett verktyg som heter Aider; det låter dig parprogrammera med en AI. Koppla ihop detta med Ollama så har du en lokal programmeringskompis.

Om man får promota sina egna små program kan jag föreslå att ni tittar på go-quickswitch. Det är ett litet program som hjälper till att hoppa mellan git-repositories på din lokala disk med hjälp av fuzzy search. Om man, som jag, har många repositories utcheckade kan det underlätta navigationen i filsystemet.

Har du några fritidsintressen?
– Jag är otroligt intresserad av dykning och försöker dyka så ofta jag kan. Det är en annan värld under ytan, och det är ett privilegium att få komma nära och bli accepterad av djuren som bor där.


Vi tackar Martin för intervjun och säger varmt välkommen till Conoa!

Dela inlägg

Senaste inläggen

Virtink 240524 Snacka Kubernets
Snacka Kubernetes med Conoa

Virtink

Looking for information in English? Please visit our English website conoa.se/en »