Användarupplevelse, mjukvara, containers och cloud i fokus hos NetApp

Intervju John Henriksson NetApp

I en serie intervjuer träffar vår Sales Manager Diego Villaman nyckelpersoner hos våra partners för att höra mer om deras syn på IT-trender, deras strategiska initiativ i Sverige och samarbetet med Conoa.

Idag träffar vi John Henriksson, Technical Partner Manager på NetApp. Vi diskuterar NetApps planer för 2022 och får veta mer om deras fokus på mjukvarudefinierad lagring, enhetlig användarupplevelse,  containers och cloud.


Vilka större IT-trender tror du att vi kommer prata mest om under året?
– Jag är säker på att vi kommer se ett fortsatt skifte från traditionell IT-drift till en mer DevOps-centrerad drift där man fokuserar mycket mer på innovation och värde än man gjort tidigare. Detta drivs av att organisationer vill kunna ställa om snabbare vid förändrade omständigheter för att ständigt kunna ligga före konkurrensen. Det finns två teknologier, eller kanske man kan kalla det tankesätt, som är utmärkt för denna metodologi, nämligen containers och cloud. Speciellt i kombination med varandra. Med containers och Kubernetes kan du köra applikationer var som helst med samma resultat. Väljer du att bygga detta i det publika molnet får du infrastruktur precis när du behöver det, i precis den storlek du behöver.

Vad kommer vara NetApps största satsning på den svenska marknaden 2022?
– Vår viktigaste satsning 2022 är att visa omvärlden att vi är mer än en tillverkare av disklådor för ditt datacenter, även om vi är marknadsledande inom lagring har vi så mycket mer! Vi, NetApp, har bland annat investerat stort i FinOps där vi förvärvat Spot & Cloudcheckr som kan hjälpa kunder att spara enorma summor pengar i det publika molnet. En annan viktig satsning är vårt fokus på mjukvarudefinierad lagring där vi nu kan skapa ett lagringskluster direkt i Kubernetes på vilken server som helst. Vi har tagit det bästa av våra teknologier och anpassat för Kubernetes så du ska få den bästa dataplattformen för dina containers. Det kallar vi för Astra Data Store – vilket du kommer att höra mycket mer om under 2022!

Vilka produkter eller lösningar kommer NetApp att fokusera på tillsammans med Conoa under året?
– Tillsammans med Conoa, experterna på Kubernetes, kommer vi fortsätta arbeta med att ge kunder tillgång till något vi kallar för Data Fabric. Det är en dataplattform från NetApp som ger dig kraftfulla verktyg för att hantera din data. Det fina med en dataplattform är att: eftersom vi har samma verktyg i alla miljöer blir din upplevelse den samma överallt. Som exempel, när du kör Kubernetes med lagring från en disklåda från NetApp, då använder du vår mjukvara Trident för att integrera lagringen mot Kubernetes. Väljer du att köra mjukvarudefinierad lagring, kanske ONTAP Select som är ett VM som ger storage till Kubernetes, så kör du samma Trident för att integrera det. Väljer du sen att flytta ditt Kubernetes-kluster till Azure så kan du köra Trident med NetApp lagring bakom där också. Förutom att få samma upplevelse överallt får du också tillgång till avancerade funktioner såsom SnapShots och kloner med NetApp & Trident. Långt svar på kort fråga, men det är detta vi fortsätta fokusera på tillsammans med Conoa!

Ge oss hisspitchen för en NetApp-lösning som direkt gör nytta i en enterprise-miljö!
– Helt klart ONTAP. Vi har haft det väldigt länge och det är ett lagringssystem som är väldigt moget, beprövat och kraftfullt. Med ONTAP har du alltid integrerat dataskydd i form av SnapShots – tänk commits av din data – som du blixtsnabbt kan backa tillbaka till, även vid fler hundra terabytes. Replikering mellan system för dataflytt, arkivering eller sekundärsite. Du får tunna kloner där du kan skapa en kopia av ett dataset utan att det tar upp något extra utrymme. Du får också i princip alla protokoll i samma system, fil, block, objekt, vad du än behöver för ditt behov. Det fina med ONTAP är att vi fokuserar på mjukvaran, sen kan du välja hur du vill köra den. Vi har färdigbyggda system, skräddarsydda för lagring, som du kan skruva in i ditt rack och börja köra direkt. Eller, så har vi ONTAP Select som kan köras som ett VM i en VMware miljö. Vi kan också köra ONTAP som en virtuell instans i Azure, Google och AWS där du kan få samma enterprise-upplevelse som du är van vid on-prem. Du kanske hört talas om Azure NetApp Files och Amazon FSxN? De bygger alla på ONTAP i grunden men är tjänster som erbjuds direkt från Azure & AWS. Det tycker jag är ett bevis på styrkan i ONTAP!

Var hittar vi mer information om detta?
– Allt du behöver veta hittar du på https://www.netapp.com/data-management/ontap-data-management-software/ 

Finns det något mer budskap som du vill föra ut till massorna, när vi ändå har dig på tråden?
– Skapa mer, stressa mindre!

Stort tack för intervjun, det är alltid intressant att prata om data John! Conoas partnerskap med NetApp rullar på som vanligt under 2022, och i tillsammans med Proact blir vi ännu vassare! Vill du veta mer? Hör av dig direkt till John på LinkedIn eller kontakta Diego. 

Dela inlägg

Senaste inläggen

Looking for information in English? Please visit our English website conoa.se/en »